
Friteze na vrući zrak su u posljednjih nekoliko godina postale jako popularne. Prepoznatljive su kao zdravija alternativa prženju u dubokom ulju, koja također koristi manje energije od pećnice pa se tako ovi praktični uređaji koriste za sve - od pečenja do kuhanja.
Ali postoji neka hrana koju nikada ne biste trebali stavljati u fritezu, bez obzira na to koliko vam je nešto u tom trenutku potrebno, jer mogu predstavljati rizik od požara ili uzrokovati nepopravljivu štetu na uređaju.
Što se ne smije stavljati u fritezu na vrući zrak?
Za razliku od običnih friteza, friteze na vrući zrak koriste konvekcijsku toplinu koja cirkulira vrući zrak za kuhanje hrane, slično pećnici s ventilatorom.
Međutim, ako želite eksperimentirati s onim što možete napraviti u ovom popularnom kuhinjskom uređaju, postoje neke stvari koje morate izbjegavati.
1. Hrana s umakom
2. Vlažno tijesto
Vlažne namirnice također su loša ideja za fritezu iz sličnih razloga. Budući da u fritezi nema vrućeg ulja, tijesto će kapati posvuda i ta tekućina tijesta može oštetiti fritezu.
Ako želite postići sličnu hrskavost s jelima prženim na zraku, možete isprobati suho tijesto s brašnom i začinima, koje bi se trebalo lijepo zgnječiti u fritezi.
3. Kokice
Ako imate filmsku večer kod kuće i želite u fritezi pripremiti kokice - bolje nemojte. Većina friteza nije dovoljno vruća za kukuruz, a također se mogu zaglaviti što može uzrokovati kratki spoj i opasnost od požara.
4. Brokula
Brokula treba izbjegavati stavljati u fritezu jer je uređaj isušuje, čineći je žilavom i gorkom. Pokušajte ispeći brokulu u pećnici kako bi postala hrskava i ukusna.
5. Tjestenina i riža
Tjestenina i riža također se neće skuhati u fritezi na vrući zrak jer oboje prvo treba prokuhati. Međutim, ako ste zapekli tjesteninu, možete je staviti u posudu prikladnu za pećnicu unutar friteze kako biste gornji sloj ponovno zagrijali bez uporabe mikrovalne pećnice, piše Express.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare